Netradiční domácí trdelník: dobrota, po které se zapráší
Trdelník jistě znáte z letních poutí a vinařských slavností. Vůně skořice se line všude po okolí a málokdo dokáže odolat této sladké pochoutce ve tvaru velké duté kremrole… Proto jsem se rozhodla, připravit pro vás návod na trochu jiný trdelník, který si můžete pohodlně připravit doma. Děti i dospělí to jistě ocení!
Ingredience:
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 42 g droždí
- špetka cukru krystal
- 3 lžíce cukru moučka
Na potření:
- 2 vejceNa obalení:
- vanilkový cukr + skořice
- vanilkový cukr + skořice + nasekané ořechy
- povidla
- kokos
- kakao
Příprava:
Do pár lžic vlažného mléka nadrobíme droždí a přidáme špetku cukru (krystal). Na teplém místě necháme vzejít kvásek.Ve velké míse smícháme ostatní suroviny (mouka, vejce, cukr, mléko, rozpuštěné máslo) + kvásek.
Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto necháme na teplém místě kynout 30 - 45 minut.
Těsto vyválíme na velmi tenký plát, který pokrájíme na proužky široké cca 3 cm. Pláty obtočíme kolem namaštěných formiček na kornoutky a potřeme rozšlehanými vajíčky. Obalujeme v cukru, který smícháme dle chuti se skořicí, nasekanými ořechy, kokosem nebo povidly.
Trdelníky pečeme v předehřáté troubě na 180˚ cca 8 - 10 minut do zlatova. Po upečení opatrně trdelníky sundáme z formiček, aby si zachovaly svůj válcovitý tvar. Dle chuti je ještě můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tip: Trdelník ve tvaru kornoutku lze také naplnit libovolnými surovinami - čerstvým ovocem, zmrzlinou, mascarpone s ovocem. To dodá trdelníku trochu jinou a netradiční chuť. Pokud máte strach, že se při pečení zamažete, oblékněte raději zástěru.
P. S. – Víte, že historie trdelníku sahá až k 18. století? Maďaři, Slováci i Češi se přou o jeho původ. Naši předkové pekli trdelník od pradávna, v každém kraji s malými obměnami. Vždy podle toho, co nabízela okolní příroda a co lidem nejvíce chutnalo. Trdelník nesměl chybět zejména na svatbách, křtinách a při církevních svátcích. Nosíval se také jako dárek.